Szolgáltatás

A sikeres pajzsmirigy alulműködés fogyókúra kulcsa

Néha arra törekszünk, hogy ott találjunk betegséget, ahol az nincs, míg egy meglévő kór tüneteit csupán a túlterheltségnek és a stressz hatásainak tulajdonítjuk. Az általános rossz közérzet azonban súlyos problémát rejthet magában, figyelmeztet minket a pajzsmirigy doktor. Az amerikai pajzsmirigy-szövetség szerint mintegy 20 millió amerikai szenved valamilyen az említett szerv által okozott betegségben. 60%-uk pedig nem is tud erről. Magyarországon ez a kórkép a különböző források szerint a lakosság 15-40%-át érinti, míg Budapesten és a fővárosi régióban minden második embernek okoz problémát ez a szervi rendellenesség. A prevalencia ellenére a betegséget nehéz felismerni azonnal: tünetei számos megbetegedésre utalhatnak. Miért van szükségünk a pajzsmirigyre, hogyan lehet felismerni a nem megfelelő működését és milyen megelőző intézkedéseket kell tennünk? Ezekre a kérdésekre a pajzsmirigy doktor egytől-egyig tudja a választ, aki megjegyzi, hogy az öndiagnosztizálás tévútra vezethet, sőt veszélyes is lehet. Napjainkban az orvosok sok betegséggel kapcsolatban olyan speciális étrendek kialakítását javasolják, amelyek nem csak javítják az általános egészséget, hanem enyhítik a betegség tüneteit, valamint hatékonyan és biztonságosan csökkentik a súlyt. Milyen ételeket fogyaszthatunk a pajzsmirigy alulműködés fogyókúra során? A hypothyreosisos állapot alatti testsúlycsökkenéshez csakis egy speciális diétát használhatunk, amely figyelembe veszi a szervezetünk egyedi jellemzőit. Különös figyelmet kell fordítani az étrendre, ha a beteg az alábbi kockázati zónában van: menopauza; a pajzsmirigy-diszfunkció más családtagoknál is fennáll; ha az elmúlt években erősen stresszes volt és gyakran tapasztalt hormonális zavarokat. Az étrendnek szükségszerűen tartalmaznia kell azokat az ásványi összetevőket, amelyek hiánya gyakran a betegség kialakulásának oka. A pajzsmirigy alulműködés fogyókúra menüjének összeállításakor kötelezően figyelembe kell venni az élelmiszerek használatára vonatkozó ajánlásokat, nem szabad elfelejteni a tiltott élelmiszerek csoportját vagy azokat, amelyeket ritkán és kis adagokban kell fogyasztani.