Szolgáltatás

Miben segíthet a jól megválasztott coax kábel?

Sokaknak ismerős lehet a helyzet, amikor otthon hallgatják a zenét vagy épp filmet néznek, és azt észlelik, hogy valami nincs rendben a hanggal, abból valami hiányzik. A hozzá nem értők csak érzik, hogy nem stimmel valami, míg a szakemberek pontosak tudják, hogy a coax kábel lehet a baj.

Még akkor is bekavarhat a vezeték, amikor a hangfalak és a készülékek valóban magas minőségűek. Aki nem ért hozzá, nem tudja elképzelni, hogy miként is tud ennyire belerondítani a hangminőségbe egy egyszerű kis coax kábel? Valamilyen szinten érthető a kérdés, hiszen a vezetéken igazából csak egyesek és nullák mennek át, adatok formájában.

Sajnos a digitális áramkörök is nagyon érzékenyek a jeltovábbítási hibákra, frekvenciákra és zavarokra. Azonban tény, hogy egy jól megválasztott, magas minőségű coax kábel egyből javítani tud a helyzeten. Szóba sem jöhetnek a gyárilag csomagolt, standard, fekete vezetékek, amik szinte mindent átengednek, így a zavaró, a hangminőséget rontó adatokat is.

Mindez pedig veszteséget jelent, ami miatt érződik a zenehallgatás közben, hogy valami nem oké. Biztos lehet benne mindenki, hogy a profi coax kábel segítségével a hangrendszer egy cseppet sem vesztett a régi nívójából, sőt, annak a teljesítménye jobbá válik. A térhatás pontosabb, nagyobb és hitelesebb lesz, míg az énekhang precízebben elhelyezkedik a térben.

A HDMI 2.0 kábel nagyobb távolságokon is beválik?

Milyen vezeték jöhet szóba, ha nagyobb távolságon kell megoldani az adatátvitelt, de a tulaj mégsem szeretne lemondani a 4K felbontásról? Két opció áll rendelkezésre ekkor, már ami a HDMI 2.0 kábel típusát és az ezzel járó megoldást illeti. Először is ott van a sokaknak bevált, igen hosszú, 10 méteres AudioQuest HDMI kábel csatlakozó, ami persze aktív jelerősítővel is rendelkezik.

Ennek a kialakításnak köszönhetően a nagyobb távolságon sem okoznak gondot neki. Gyakran megesik, hogy 4K házimozi projektor bekötéséhez kerül felhasználásra a HDMI 2.0 kábel. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy csak a képmegjelenítő felőli HDMI apa dugó tartalmazza ezt az elektronikát. A másik lehetőség az úgynevezett optikai vezetővel készített HDMI 2.0 kábel.