webáruház

A fehér szín üzenete az öltözködésben – így viseld!

Általánosságban mindenki tisztában van a fehér szín azon a tulajdonságával, hogy tisztaságot, egyszerűséget és tökéletességet jelképez. Már az óvodás és kisiskolás korú gyerekek is szembesülnek azzal, hogy fehér blúzban és ingben kell menniük az ünnepségekre. Hivatalos eseményekre fehér felsőt veszünk fel, és tiszteletlenségnek éreznénk, ha másik színt választanánk. De vajon miért van ez így? Hogyan lehetne definiálni a fehér szín hangulatvilágát, és milyen jelentést hordoz, ha hétköznapokon vagy egy elegáns estélyen viseljük?

A fehér színnek nemzetközileg és Magyarországon is megvan a sajátos története, ahogyan a hagyományosan fehér menyasszonyi ruhának is: ez a szokás a 19. század derekán kezdett elterjedni, miután Viktória angol királynő fehér ruhát készíttetett magánnak esküvőjére. A fehér menyasszonyi ruha az ártatlanságot, a szüzességet, a makulátlan tisztaságot szimbolizálja, amely tulajdonságokkal a menyasszony leendő férje elé lép.

A népi kultúrában szintén hasonló jelentéskörrel bír: a hit, a béke, az öröm, a fény és a dicsőség jelképe; néhol oltalmazó szerepet is tulajdonítottak neki, míg máshol az idős kor és a gyász színe volt egészen sokáig. A természetes eredetű anyagok, amelyeket viseltek, mint a gyapjú, len, kender eleve nyersfehér színűek voltak, és a 19. század elejéig korlátolt volt a színezékek választéka is. A teljesen hófehér gyolcsot már akkoriban is csak ünnepnapokon viselték.

De mit is jelent a fehér napjainkban? Így, hogy összegyűjtöttünk egy kis tudást a hatteréről, talán még nagyobb jelentőséget tulajdoníthatunk a fehér ruhadarabjainknak, illetve annak, hogy milyen eseményre vesszük fel őket. Egy estélyen a különböző színű ruhák között a fehér visszafogottságot és eleganciát sugall. Komoly és felnőtt jellemként tekintenek viselőjére, aki magabiztos, de mégis titokzatos és rejtélyes, hiszen nem árul el magáról túl sokat a színhasználattal. Üzleti találkozón a fehér viselése azt üzeni, hogy az illető tiszta lapokkal játszik, randin azt, hogy különleges számunkra az alkalom, és bármely eseményen sugallhatja azt, hogy tisztelettel fordulunk a másik felé.

A fehér magában foglalja az összes színt, így nem véletlen a komplex jelentésvilága. Ha megfelelően választjuk meg az alkalmat, viselésével a legpozitívabb képet adhatjuk magunkról, így bátran ajánljuk viselését nemtől és kortól függetlenül, legyen az egy elegáns blúz, egy klasszikus fehér ing, vagy akár egyberuha!