webáruház

A Jack kábel változatos felhasználási módja

A vezetékek sokszor zavaróak lehetnek a laikusoknak. Ezek lényegében különböző huzalok a végükön csatlakozóval, de nagyon sok fajtájuk létezik. A Jack kábel hihetetlenül gyakori a mindennapi használatban. Leggyakrabban fejhallgatókon alkalmazzuk és látjuk, de szinte minden telefon, számítógép vagy autó rendelkezik ilyen csatlakozóval. A 3,5 mm típusokat nem használják széleskörűen a zenében, de még mindig nagyon elterjedtnek tekintik ezeket a vezetékeket. A szabványos 3,5 mm változattal AUX kábelként is találkozhatunk.

Ilyenkor egy telefon vagy másik eszköz, például hangszóró, autórádió, keverőpult csatlakoztatására szolgál olyan módszerrel, aminek célja a jel erősítése. De szép számmal vannak olyan esetek is, amikor a 3,5 mm Jack kábeleket máshol használják. Egyes mikrofonok is igénylik ezt a csatlakozást, akárcsak bizonyos szintetizátorok, ahol patchkábelként szolgának. Sok esetben a 3,5 mm Jack kábeleket más típussal, például negyed hüvelykes csatlakozóval vagy XLR-rel együtt használják.

A digital audio kábel hossza mérvadó szempont

Lehet, hogy már Ön is elgondolkodott azon, miként kaphatna jobb hangminőséget, amikor filmet néz vagy zenét hallgat. Manapság az emberek általában nem fordítanak figyelmet a használt vezeték minőségére és nem veszik észre, hogy az mennyire befolyásolja a zenék hangzását. A digital audio kábel optikai vezeték, amit digitális eszközökről, például DVD-kről, számítógépekről vagy videojáték konzolokról csatlakoztatunk a vevőkészülékekhez, például házimozi rendszerhez. A TOSLINK vagy Toshiba link néven is ismert digital audio kábelek többnyire kiváló minőségű anyagokból és optikai szálakból készülnek.

Ezek LED fény formájában továbbítják az eszközök között. Ahhoz, hogy optimálisan működjenek, a vezeték nem lehet meghajlítva vagy élesen elgörbülve. A kábel hosszának növelésével azonban a jelveszteségek és a torzítások is növekednek. Ezért fontos, hogy olyan digital audio kábeleket válasszunk, amelyek a lehető legjobban illeszkednek az otthoni rendszerben lévő eszközök közötti távolsághoz.