Szolgáltatás

A program, amely egyszerűvé teszi a levelezést.

Bevezetés
Manapság már majdnem mindenkinek van e-mail címe. A legtöbb embernek pedig több e-mail címe is van, sőt gyakori, hogy valaki saját domain nevet regisztrál és ahhoz hoz létre postafiókot. Egy átlag felhasználó napi 1-2 alkalommal nézi meg a fiókját, azt is csak böngészőben teszi meg. Azonban vannak olyan emberek, akiknek érkeznek napi szinten fontos e-mailek, akár több címre is. Ezt egyesével szemmel tartani – akár ki-be lépkedve, akár párhuzamosan – nagyon megterhelő lehet és értékes időt, energiát vesz el. Ezt a problémát vette észre először a Microsoft (hiszen a legtöbb felhasználó eleve ezt az operációs rendszert alkalmazza) és hozta létre az Outlook névre hallgató e-mail klienst. Az évek során viszont nem tudta tartani a lépést a konkurenciával, így a legfrissebb verzió már több éve elavultnak számít.

A Mozilla a böngészője mellé egy különálló levelezőprogrammal rukkolt elő, hogy ezt a szolgáltatást egy letisztult, kényelmes és átlátható formában élvezzék a felhasználók. Ezt a programot pedig Thunderbird-nek keresztelték el. A kliens annyira jól sikerült, hogy jelenleg közel egyeduralkodónak számít ezen a piacon, mivel rengeteg platformon elérhető el. A szerverüzemeltetők és a rendszergazdák a Linux disztribúciókat részesítik előnyben, a felhasználók legtöbbje viszont a Windowst, illetve különböző területeken OS X-et és egyéb operációs rendszereket használnak.

Támogatás
A program az SMTP mellett a POP3 és IMAP protokollokat is jól ismeri, TLS/SSL kapcsolatok garantálják a biztonságot. Természetesen mindenki kiválaszthatja magának, hogy éppen melyik a kényelmesebb számára. SPAM szűrésre alapvetően a Bayesian-t használja, de bármely más online spamszűrőt is támogat. Maximálisan testre szabható a rengeteg bővítmény és alapbeállítá segítségével, továbbá támogatja a Mork, SQLite és MBox fájltípusokat is.

Érdekesség
Jelenleg 47 nyelven, összesen 52 nyelvváltozatában lehet használni a legfrissebb, 45.1.0 verziót. Aktív felhasználóinak száma pedig 2015. december 9.-én lépte át a 10milliót. A francia hadsereg is ezt a levelezési programot használja.