Párolás és gőzölés
Ez talán a legkíméletesebb módja a zöldségek és gyümölcsök elkészítésének. A körülbelül 100 fokosra forralt vízben való gőzölés segítségével minimálisra csökkenthetjük a vitamin veszteséget ételeinknél. Az ételek nem érintkeznek közvetlenül a vízzel, így a vízben oldódó vitaminok nem tudnak eltűnni. Párolás során az ételek ízét is fokozhatjuk citrom, fűszerek, húsleves vagy bor hozzáadásával.
Sütés wok-ban
A wok egy tradicionális kínai eszköz, amit Kínában szinte minden nap használnak, vagy csak ezt használják. Az ételek elkészítési időtartama csökken. A titok a széles serpenyőben rejlik. Pillanatok alatt képes benne az étel felforrósodni és a vitamintartalom is megmarad. Az edény olyannyira praktikus, hogy igazán kevés zsiradékot kell használnunk a sütés során. Ha a sütés előtt például a húsokat olajas pácban megforgatjuk, akkor még kevesebb zsiradékkal is elvégezhetjük a sütést a wok-ban. Ha nem páclét készítünk, akkor használjunk olaj spray-t vagy kenőecsetet. Amikor az étel véletlenül feltapad a sütő oldalára, akkor pár csepp vízzel vagy kevés húslével megmenthetjük a helyzetet.
Grillezés
Grillezés közben a vízben oldódó vitaminok megmaradnak és mérsékelt zsír hozzáadásával készíthetjük el az ételeket. Grillezés előtt a hús töröljük szárazra. A grillt mindig jól forrósítsuk fel, így lesz szép ropogós az étel. Grillezés előtt tilos a sózás, mert a hús ki fog száradni. Ha grill lapunk van, akkor azt vékonyan kenjük be olajjal grillezés előtt. Figyeljünk nagyon oda, hogy grillezés során a parázsra ne csepegjen olaj vagy páclé, mert az káros anyagokat juttat a húsra, amit éppen grillezünk. Kedvenc grill receptünk itt található: receptneked.hu.